1. ទំព័រដើម
  2. សុខភាព
  3. កំហុស ៣ យ៉ាងនៃការទទួលទានវីតាមីនសេដែលអាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ
កំហុស ៣ យ៉ាងនៃការទទួលទានវីតាមីនសេដែលអាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ

             កំហុស ៣ យ៉ាងនៃការទទួលទានវីតាមីនសេដែលអាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ក្រពះ

             តើអ្នកធ្លាប់ឈឺក្រពះពេលប្រើថ្នាំគ្រាប់វីតាមីនសេទេ? ជាការពិតមនុស្សមួយចំនួនផ្សេងទៀតហាក់ដូចជាមិនមានបញ្ហាអ្វីទេនៅពេលប្រើវីតាមីនទាំងនេះ។ នៅក្នុងលក្ខខណ្ឌទាំងនេះវីតាមីនសេត្រូវការដើម្បីបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយដូច្នេះវាមិនងាយឈឺទេ។

             តាមពិតមានរឿងមួយចំនួនដែលអ្នកត្រូវដឹងថាហេតុអ្វីវីតាមីនសេអាចធ្វើឱ្យក្រពះរបស់អ្នកឈឺចាប់។

             ហេតុអ្វីវីតាមីនសេអាចធ្វើឱ្យក្រពះឈឺ?
             ការទទួលទានវីតាមីនសេមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន។ ប៉ុន្តែ​នៅពីក្រោយអត្ថប្រយោជន៍នៃការបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ​ វីតាមីនសេក៏ជះឥទ្ធិពលជាវិជ្ជមានដល់សុខភាពរាងកាយផងដែរ។ ឧទាហរណ៍ការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃបញ្ហាបេះដូង ការពារភាពស្លេកស្លាំងនិងរក្សាកម្លាំងនៃការចងចាំរបស់មនុស្ស។

             អ្នកប្រាកដជាចង់ទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ទាំងអស់នេះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនៅពេលប្រើវីតាមីនសេក្រពះនឹងឈឺ។ ជាការប្រសើរណាស់សម្រាប់ការដឹងអំពីកំហុសមួយចំនួនដែលអ្នកប្រហែលជាមិនដឹងនៅពេលប្រើវីតាមីនសេដែលធ្វើឱ្យក្រពះរបស់អ្នកឈឺចាប់។

         1. យកវីតាមីនសេដែលមានជាតិអាស៊ីតនិងជាតិស្ករ

            វីតាមីនសេមានទំរង់ផ្សេងៗគ្នា​។​​​ ឧទាហរណ៍ក្នុងទំរង់េជាភេសជ្ជៈក្នុងដបរឺ​ ទំរង់ effervescent (ទំរង់ថ្នាំគ្រាប់ដែលរលាយក្នុងទឹក) ។ ភេសជ្ជៈនេះធ្វើឱ្យមនុស្សរីករាយនឹងការទទួលទានវីតាមីនសេ។

             ជាធម្មតាវីតាមីនសេនៅក្នុងទំរង់រាវមានរសជាតិអាសុីតនិងពពុះខ្យល់។ ការទទួលទានសូដានិងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិអាស៊ីតអាចបង្កឱ្យមានការកើនឡើងនៃអាស៊ីតក្រពះនិងបណ្តាលឱ្យឈឺក្រពះ។

ការកើនឡើងនៃអាស៊ីតក្រពះកើតឡើងនៅពេលដែលផ្នែកមួយនៃមាតិកាអាស៊ីតក្រពះកើនឡើងដល់បំពង់អាហារ។ នេះក៏បណ្តាលមកពីក្រវ៉ាត់សាច់ដុំដែលទទួលខុសត្រូវក្នុងការការពារអាហារនិងអាស៊ីតក្រពះពីការកើនឡើងចូលទៅក្នុងបំពង់អាហារដំណើរការមិនបានល្អ។

             នៅពេលអាស៊ីដ hydrochloric (អាស៊ីតក្នុងក្រពះ) ស្ទុះទៅក្នុងបំពង់អាហារពីព្រោះសាច់ដុំមិនអាចកំរើកបានអ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ក្តៅនិងក្រហាយនៅតំបន់ក្រពះ។

        2. លេបថ្នាំលើសកំរឹត
           អ្នកប្រាកដជាចង់ធ្វើសកម្មភាពរបស់អ្នកដោយសេរីដោយមិនបារម្ភពីការឈឺឡើយ។ ទោះយ៉ាងណាវាមិនមានន័យថាអ្នកត្រូវលេបថ្នាំវីតាមីនសេក្នុងកំរិតច្រើនទេ។ នេះគឺជាកំហុសមួយក្នុងចំណោមកំហុសទូទៅដែលអាចបណ្តាលឱ្យឈឺក្រពះ។

            យោងទៅតាមគ្លីនិកម៉ាយ៉ូ មនុស្សពេញវ័យត្រូវការវីតាមីនសេ ៦៥ មីលីក្រាមទៅ ៩០ មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។ ការកំណត់ខាងលើដែលរាងកាយអាចទ្រាំទ្របានគឺមានតែ ២០០០ មីលីក្រាមប៉ុណ្ណោះ។ អ្វីដែលនៅសល់, អាចបណ្តាលឱ្យក្រហាយទ្រូងឬឈឺចាប់នៅក្នុងក្រពះអមដោយរោគសញ្ញាផ្សេងទៀត។

           ប្រសិនបើវីតាមីនសេត្រូវបានគេប្រើលើសនេះអាចបណ្តាលឱ្យឈឺក្រពះនិងការកើនឡើងនៃអាស៊ីតក្រពះគឺដូចគ្នានឹងការពន្យល់ពីមុនដែរ។

       3. ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិអាស៊ីតក្នុងពេលដំណាលគ្នា
             ការទទួលទានវីតាមីនសេនឹងល្អប្រសិនបើវាមិនត្រូវបានអមដោយអាហារដែលមានជាតិអាស៊ីតឬហឹរ។ ការញ៉ាំអាហារទាំងពីរមុខដែលមានជាតិអាស៊ីតពិតជាបង្កឱ្យមានការកើនឡើងនៃអាស៊ីតក្រពះ។

               ទោះបីជាអ្នកបានទទួលយកវីតាមីន C រួចហើយក៏ដោយតែវាជាគំនិតល្អក្នុងការកំណត់ការទទួលទានផ្លែឈើដែលមានជាតិអាស៊ីតនិងមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C ដូចជាគីវី, ផ្លែត្របែក, ល្ហុង, ស្ត្រប៊េរី, ក្រូចនិងក្រូចឆ្មា។ វាជាការល្អប្រសើរជាងមុនក្នុងការទទួលទានអាហារដែលមានអាស៊ីដទាបដូចជា ផ្លែស្វាយ ផ្លែប័រ ខាត់ណាផ្កា​ ខាត់ណាខៀវ និងចេក។

              លើសពីនេះអាហារហឹរជាមួយនឹងថ្នាំគ្រាប់វីតាមីនសេអាចបណ្តាលអោយឈឺក្រពះ។ ដោយសារតែសារធាតុនៃ capcaisin ដែលជាសារធាតុដែលមាននៅក្នុងអាហារហឹរក៏អាចបង្កនិងធ្វើឱ្យក្រហាយទ្រូងកាន់តែខ្លាំងឡើងៗផងដែរ។

                ដូច្នេះសម្រាប់អ្នកដែលពិតជាចូលចិត្តញុំាអាហារហឹរឬជូរវាជាការប្រសើរដែលមិនត្រូវអមដោយការបន្ថែមវីតាមីនសេនោះទេ។

       ចុះបើក្រពះឈឺរួចហើយ?
                ប្រហែលជាក្នុងចំណោមអ្នកមានផ្តុកឬកំពុងឈឺក្រពះដោយសារតែការទទួលទានវីតាមីនសេ។ ប្រសិនបើក្រពះឈឺវាត្រូវតែជាសកម្មភាពរំខានជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកកំពុងមានការងារបន្ទាន់ត្រូវធ្វើ។ វាត្រូវតែមិនស្រួលមែនទេ?

                ព្យាបាលការឈឺក្រពះភ្លាមៗដោយប្រើថ្នាំដំបៅដែលមានផ្ទុកនូវថ្នាំប្រឆាំងនឹងអាស៊ីតនិងថ្នាំទប់ទឹកអាស៊ីតច្រើនមុខ។

                 សារធាតុកាល់ស្យូមនៅក្នុងកាល់ស្យូមកាបូណាតនិងម៉ាញ៉េស្យូមអ៊ីដ្រូហ្សូដមានប្រសិទ្ធភាពដោយបន្ថយអារម្មណ៍ក្រហាយទ្រូង, ជំនះការរំលាយអាហារនិងរមួលក្រពើ។ ទន្ទឹមនឹងនេះអ្នកទប់ស្កាត់អាស៊ីតដែលមាននៅក្នុងហ្វាតូដូឌីនធ្វើការដោយកាត់បន្ថយការផលិតអាស៊ីតក្រពះ។

                 សារធាតុនៅក្នុងGastroenterology, Famotidine ក៏មានប្រសិទ្ធិភាពព្យាបាល (កាត់បន្ថយរោគសញ្ញា) ចំពោះអ្នកជំងឺដែលមានបញ្ហាក្រពះជាពិសេសអ្នកដែលមានបញ្ហារលាកក្រពះ ។

​​​​​​​​​​​​​​​​                គ្រឿងផ្សំទាំងអស់នេះអាចទទួលបានពី Promag Double Action ។ ដូច្នេះរាល់ពេលដែលអ្នកជួបប្រទះការក្រហាយទ្រូងដោយសារតែផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានវីតាមីនសេអ្នកអាចលេបថ្នាំដំបៅនេះបានភ្លាមៗ។

                Promag Double Action​ តែងតែអាចប្រើបានក្នុងការការពារឈឺក្រពះគ្រប់ពេលនិងគ្រប់ទីកន្លែង។ ឥឡូវនេះអ្នកមិនចាំបាច់ភ័យខ្លាចទៀតទេក្នុងការទទួលទានវីតាមីនសេ។ សូមចាំជានិច្ចសម្រាប់អ្នកដែលមានការក្រហាយទ្រូងត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះអាហារដែលបានញ៉ាំ។ នេះគឺ                      ដើម្បីកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើនឡើងនៃអាស៊ីតក្រពះនៅពេលប្រើវីតាមីនសេ។

ប្រែរសម្រួលដោយ៖  Mak

Source:

Does Too Much Vitamin C Cause Side Effects?. (2020). Retrieved 13 April 2020, from https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-too-much-vitamin-c

Vitamin C & Acid Reflux | Livestrong.com. (2020). Retrieved 13 April 2020, from https://www.livestrong.com/article/454432-vitamin-c-acid-reflux/

7 Impressive Benefits of Vitamin C Supplements. (2020). Retrieved 13 April 2020, from https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits

Acid reflux: Causes, treatment, and symptoms. (2020). Retrieved 13 April 2020, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/146619

How much vitamin C is too much?. (2020). Retrieved 13 April 2020, from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030

Share This 2564 Views
Other Health

អត្ថប្រយោជន៍ស្លឹកកន្រ្តូបសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម

ស្លឹកកន្រ្តូប ឬ ភាសាអង់គ្លេស Curry Leaf ត្រូវបានប្រជាជនខ្មែរប្រើប្រាស់ជាគ្រឿងទេស​សម្រាប់សម្លផ្សេងៗ ហើយមនុស្សជាច្រើនមិនដឹងថា ស្លឹកកន្រ្តូបមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពនោះទេ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ស្លឹកកន្រ្តូបអាចដើរតួជាភ្នាក់ងារយ៉ាងល្អនៅក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម សារធាតុផ្សេងៗនៅក្នុងស្លឹកកន្រ្តូបអាចជួយក្នុងការរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមអោយស្ថិតនៅកម្រិតធម្មតា។ លើសពីន ...

ក្មេងក្រោមអាយុ៦ឆ្នាំគួរប្រើថ្នាំផ្ដាសាយដែរឬទេ?

វាជារឿងលំបាកដែលទ្រំាមើលឃើញកូនវេទនាដោយសារជំងឺផ្ដាសាយ និង ក្អក ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញបាននិយាយថាកុមារអាយុក្រោម ៦ឆ្នាំ មិនគួរប្រើថ្នាំបំបាត់ផ្តាសាយនិងក្អកឡើយ ដោយសារតែវាអាចជះឥទ្ធិពលគ្រោះថ្នាក់ដល់កុមារ។ ដូច្នេះអ្វីដែលឪពុកម្តាយត្រូវធ្វើអ្វីខ្លះ? យើងបានសួរអ្នកជំនាញដើម្បីប្រាប់យើងពីរបៀបជួយទប់ស្កាត់មេរោគជាបឋម និង ធ្វើអោយមានអារម្មណ៍ប្រសើរជាងមុន។

ផែនការការបង្ការ កុមារជិត 22 លាននាក់ខកខានម ...

យ៉ាអួស្ថិតនៅក្នុងអាហារដែលល្អបំផុតសម្រាប់ទារក

យ៉ាអួ ឬ Yogurt គឺសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូមនិងវីតាមីន D ចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹងនិងធ្មេញ។ ទារករបស់អ្នកអាចញាំវាបាននៅអាយុ 6 ខែ។

ជំរើសដ៏ល្អគឺជ្រើសយកទឹកដោះគោយ៉ាអួណាដែលមិនបន្ថែមជាតិស្ករ។ ដូចគ្នានេះផងដែរអ្នកម្ដាយគួរជ្រើសយកយ៉ាអួ brandណាដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងបាក់តេរីល្អនៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហាររបស់ទារក។ សូមប្រាកដថាអ្នកជ្រើសរើសយកទឹកដោះគោជូរណាដែលទារកត្រូវការកាឡូរីពីជាតិខ្លាញ់។

គួរបញ្ជាក់ដែរថា យ៉ាអួដែលល្អគឺមានបន្ថែម រ ...